De ON ZIN van de overgang naar XML

Gepubliceerd 6 jaren geleden
in XML

Onlangs werden de jeugdzorgaanbieders (en gemeenten) 'verrast'  met de aankondiging van de BIG BANG door ZIN (Zorginstituut Nederland) op 1 april 2017, waarbij de berichtenuitwisseling in de jeugdzorg overgaat van het EI-formaat naar XML-formaat.

Argument: XML is mensvriendelijker om te lezen dan EI (EI is te vergelijken met de ouderwetse ponskaart, wie kent hem nog? )

EI staat voor de afkorting Elektronische Informatie (uitwisseling) en  is dus bedoeld om gegevens uit te wisselen tussen computers en niet om door mensen te worden gelezen (dat is een uitzondering).

Wat levert deze BIG BANG naar XML de zorgaanbieder en de gemeente op?  NIETS!!!

Wat kost deze BIG BANG naar XML de organisatie?

Voor het ombouwen van de software moet je rekening houden met 500 - 1000 uur ombouwkosten. Voor het testen en implementeren in de organisatie is een inspanning van 200 - 400 uur ook niet teveel gerekend. Het ombouwen van de software kost dus ca. € 100.000,= en het implementeren in de organisatie nog eens zo'n € 30.000,=

Alle prijzen exclusief BTW, dit betekent dat er nog eens 21% bijgeteld moet worden door de meeste organisaties, omdat ze niet BTW-plichtig zijn.

Behalve het geld zijn er nog heel goede andere redenen om dit NIET te doen:

  • De berichtenuitwisseling met de gemeenten verloopt op dit moment allerminst soepel. Het enige bericht dat een beetje loopt is de JW301 (en het antwoord JW302).
  • Declareren is eigenlijk nergens mogelijk (In een enkel geval de JW303 wel , maar de JW321 (ligt ook aan de software) wordt door geen enkele gemeente gepruimd.
  • Van de JW315 hebben de gemeenten nog helemaal geen kaas gegeten (ligt ook aan hun software) en zorgaanbieders moeten op een houtje touwtje manier hun cliënten doorgeven aan de gemeente.

Kortom, hoe haal je het in vredesnaam in je hoofd volgend jaar een grote verandering door te voeren, die geen toegevoegde waarde heeft, wel veel geld, tijd en inspanning kost, terwijl het basis proces nog voor geen meter loopt.

N.B. De situatie zou geheel anders zijn als je nu nog zou moeten beginnen met de elektronische berichtenuitwisseling. In dat geval ligt de keuze van XML zeer voor de hand.