Je computer gegijzeld door Ransomware (gijzelsoftware)
Onlangs gebeld door een gebruiker, wier computer was gegijzeld door Ransomware ook wel gijzelsoftware genoemd. Haar computer was compleet geblokkeerd en alleen als er werd betaald, zou de computer weer gedeblokkeerd worden.
Vroeger werd je als reiziger overvallen door struikrovers tegenwoordig loop je andere risico's.
Heel vervelende situatie en je bent compleet onthand. Je kunt nergens meer bij en de wet van Murphy zal ook wel weer van toepassing zijn nl. dat de laatste back-up ouder is dan een maand.
Kortom ellende.
Je neemt je heilig voor om dit nooit weer te laten gebeuren en start welgemoed aan het uitvoeren van de geëigende maatregelen. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak en na verloop van tijd steken verkeerde gewoontes toch weer gemakkelijk de kop op.
Is werken in de Cloud dan de oplossing? Het gemak van een Cloud-oplossing is evident, overal en altijd je data tot je beschikking De Googles' , Microsoft's en Apple's van deze wereld vinden dus van wel en je ontkomt nauwelijks aan hun opdringerige manier om hun Cloud-oplossing in gebruik te nemen. Voordat je het weet staan al je data op vele plaatsen en worden ze voor allerlei doeleinden gebruikt, en niet alleen waarvoor ze bedoeld waren. Zeker in de zorg is terughoudendheid op dit gebied op zijn plaats. De Engelsen hebben hier een mooi spreekwoord voor: There is no such thing as a free lunch.
Je kunt ook kiezen voor de Cloud-oplossing van een (meer) lokale leverancier, maar dan moet je er weer op bedacht zijn dat zo'n leverancier wel continuïteit moet kunnen bieden. Bij faillissement ben je dan niet alleen je leverancier, maar wellicht ook je data kwijt. Kijk dus goed hoe ze dit geregeld hebben.
Een oplossing die misschien het beste van twee werelden biedt is lokaal werken en opslaan en een back-up op afstand. Zorg voor een versleutelde (incrementele) back-up en laat die elke dag uitvoeren. Het woordje incrementeel betekent dat je elke dag alleen de gewijzigde en nieuwe bestanden veiligstelt. Als het goed is neemt dit maar een paar minuten in beslag. Vervolgens maak je bijvoorbeeld eenmaal per maand een complete back-up. Vanaf dat moment kun je dan weer met een nieuwe serie incrementele back-ups beginnen.
Door lokaal te werken en op te slaan ben je niet afhankelijk van je leverancier (en ook niet van Internet). Als daar iets gebeurt heb je altijd je eigen data nog. Een back-up op afstand heeft als voordeel dat niet al je data op één plaats liggen opgeslagen en bij brand, diefstal of ander onheil staan de data nog altijd tot je beschikking.
Geen gemakkelijke klus, maar de moeite waard om aandacht aan te besteden.
P.S. De beste virusscanner ben je zelf. Indien je ook maar enige twijfel omtrent de afzender hebt, open dan nooit een bijlage en klik ook niet op een hyperlink. Zorg er ook voor dat je een goede Advertentie-blocker (een programma dat advertenties blokkeert) in je browser hebt geactiveerd. Onderzoek heeft opgeleverd dat vele advertenties (ook op gerenommeerde sites) ongerechtigheden bevatten, die je computer flink kunnen ontregelen als je er op klikt!